Zaterdag 15 februari was een bijzondere dag in het Meikamerbos. Enerzijds omdat er nog een kubieke meters gezaagd hout uit het achterste bos weggehaald moest worden en anderzijds hebben we 800 stuks inheems plantgoed gepoot.
In het achterst gedeelte bij de poel stonden de bomen te dicht op elkaar, waardoor ze lang en dun werden. Aldus kan er geen forse gezonde boom groeien. Ergo uitdunnen. En dat is gebeurd, er is gezaagd en het meeste dikke hout kan worden verkocht als kachelhout en het dunne tophout is zo veel mogelijk op rillen en/of broeihopen gelegd. Fijn voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.
In het “oude” bos waren een aantal rabatten erg kaal, geen bomen meer en dus ontstond er een dichte bramengroei. Door die dichte bramengroei hebben zaden van bomen geen kans om op te groeien; ze ontkiemen wel maar stikken onder het dichte bramenpak. Dus hebben we in samenspraak en samenwerking met de gemeente het bramendek stuk gehakseld. Op die kale rabatten zijn nu inheemse soorten aangeplant. Wel moeten we er voor zorgen dat dit jaar en wellicht ook volgend jaar de bramenopslag in toom gehouden wordt. Immers anders zouden de bramen ook de jonge aanplant kunnen overwoekeren.
Wij zijn als VLN Boswerkgroep erg blij met de fijne manier van samenwerken met de kennis op het gebied van openbaar groen van de gemeente. Op deze manier zorgen we er samen voor dat het Meikamerbos een toekomst-vast bos blijft.
Als er vragen zijn, aarzel niet om ons die te stellen.