De avond werd ingeleid door een mooi gedicht over de herfst.
Dit thema kwam later op de avond op een lekkere manier terug…..
Meneer en mevrouw, Ronald en Brenda, van IJs & More hebben ons deze avond kennis laten maken met chocolade. ( Ik zit nu te schrijven met een stukje chocolade erbij… mjammie)
Elke dag een stukje pure chocolade van 60% is heel gezond vertelt Ronald. In die chocolade zit een stofje die maakt dat je je daar heel gelukkig van gaat voelen, “Met mate is altijd goed”.
Met een aantal filmpjes zullen Ronald en Brenda ons kennis laten maken met het groeien van de boon tot en met het plakje chocolade wat nu voor ons ligt. We gaan straks samen een herfst-tablet maken en we moeten het eerst thuis laten zien…. “ Niet onderweg op eten hoor!”
Ronald en Brenda beginnen met het vertellen zij over hun loopbaan en hoe zij tot dit concept van ijs en chocolade in hun zaak zijn gekomen. Het begon voor Ronald allemaal als banketbakker, opgeleid bij Geert en Annie Brandts. Later werd een IJS-opleiding gevolgd en werd dat de specialiteit van Ronald. Brenda was pedicure en is geleidelijk aan in de winkel gekomen, heeft de Chocolade-opleiding gedaan en haar pedicurepraktijk uiteindelijk afgebouwd. Met hulp van familie is er flink geïnvesteerd in dit bedrijf. Boven de winkel is een grote ruimte gemaakt voor ijs- en chocolademachines, en er is nu ook een ruimte voor het geven van workshops.
Ronald en Brenda waren zelf verrast door de vliegende start van hun bedrijf “IJs & More”, er zijn nu 11 medewerkers! De zaak was 7 maanden per jaar 7 dagen per week open. In de 5 wintermaanden was de zaak gesloten, maar nu de chocolade zo’n groei maakt is het mogelijk om het hele jaar open te zijn. En….. luxe gebak is nu ook verkrijgbaar!
Er wordt gewerkt met eerlijke chocolade. Het belangrijkste van het hele chocolade-proces is verwarmen en afkoelen van de chocolade om uiteindelijk te krijgen wat je wil hebben. Chocolade moet ook af en toe in het proces ‘rusten’. Voortdurend worden er nieuwe dingen bedacht en uitgeprobeerd, nieuwe vormen, nieuwe versieringen, nieuwe thema’s, enzovoorts. IJs en chocolade bieden hen een mooie afwisseling in het jaar.
In de filmpjes kregen we te zien dat de cacoaboon gepoot wordt. De bestuiving vindt plaats door mens en natuur. We zagen dat de bloemen van de cacoaplant met de hand worden bestoven, met een pincet. Echt priegelwerk zo te zien. Wat is dit een arbeidsintensief proces! Vervolgens worden hele dikke ‘bonen’ geoogst, het leken wel kokosnoten. Deze cacoaboon-noot wordt dat kapot geslagen en dan komen er heel veel kleine cacoabonen uit. De bonen worden gewassen, gefermenteerd en vervolgens worden gekeurd. De bonen worden in jutezakken gedaan, verzegeld gaan ze dan naar de verschillende opslagplaatsen.
De chocolade wordt telkens op andere plekken, ook dan weer zeer arbeidsintensief, bewerkt. Van cacaoboon tot cacaomassa en van cacaomassa tot chocolade, en vervolgens nog van vloeibare chocolade tot chocolade vormen. Leuke filmpjes om te zien. Het hele proces heeft invloed op de smaak van de cacao en dus de smaak van chocolade.
We zien ook nog een filmpje over het maken van bonbons in hun eigen bedrijf.
Na de pauze krijgen we allemaal een tablet chocolade die we zelf met de Herfst als thema mogen versieren. De verschillende foto’s geven wel een idee hoe we hier allemaal op onze eigen manier mee om zijn gegaan. Echt leuk om te zien, zo veel verschillende.
Hoeveel zijn er nu nog heel? En nog niet opgesnoept?
Het was weer een gezellige avond. We vonden het allemaal erg leerzaam. We zijn onder de indruk van wat er bij komt kijken voor dat we dat stukje chocolade in onze handen hebben!
De volgende KVG avond worden we getrakteerd door twee zingende buurvrouwen op een lach en een traan (van het lachen?)
Verheug ik me weer op!
Tot 16 november!