Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Nieuw-dijk.nl

Inloggen of inschrijven

Natasja Scheerder
26 oktober 2018

Nieuw-Dijk ziet toekomst in de kerk en pastorie

NIEUW-DIJK - Nieuw-Dijk heeft de intentie om de Antoniuskerk en pastorie in het dorp over te nemen van de Gabriëlparochie. De Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk (VLN) kreeg woensdag tijdens een informatieavond over de toekomst van de kerk en pastorie toestemming van haar dorpsgenoten om te onderzoeken of een overname van de gebouwen haalbaar is.

Hiertoe tekent ze uiterlijk 15 november een intentieverklaring met het bestuur van de Gabriëlparochie. Pas in mei volgend jaar wordt echter duidelijk of de aankoop van de kerk, pastorie en daarbij behorende gronden definitief doorgaat. “Tot die tijd onderzoeken we of een overname financieel mogelijk is en of we de gebouwen kunnen exploiteren”, zei VLN-voorzitter Jeroen Rosendahl gisteravond voor een volle zaal bij Steak’m.

Kosten
De Gabriëlparochie wil de kerk, pastorie en grond voor een bedrag van 262.000 euro (kosten koper) overdoen aan het dorp. De begraafplaats wordt (voorlopig) buiten beschouwing gelaten. Daarbij wil de parochie dat er de komende vijftien jaar een ruimte van 15 tot 20 vierkante meter voor haar beschikbaar blijft voor administratieve en pastorale taken. Van de totale koopsom kan tweederde worden gefinancierd bij de Gabriëlparochie.  

Rosendahl: “Maar voordat we een handtekening zetten, moet er voldoende draagvlak zijn onder de Nieuw-Dijkse bevolking. We doen het met beleid en alleen met volledige toestemming van het dorp. Als blijkt dat het niet betaalbaar en exploitabel is, dan zien we van de koop af. We willen de kerk heel graag overnemen, ook vanuit historisch besef. Om ons heen wordt al zoveel afgebroken en wat is een kerkdorp nu zonder kerk. Maar het mag niet ten koste gaan van de toekomst van Nieuw-Dijk.”

Lees het complete artikel met reacties uit de zaal op Stem van Montferland.

Bekijk hier de complete presentatie van VLN voor overname van de kerk en pastorie:
VLN presentatie overname kerk en pastorie.pdf