Nieuw-dijk.nl

Inloggen of inschrijven

Zoals de ouden zongen ... zo piepen de jongen

Dit gezegde is zeker van toepassing bij het kinder-schuttersfeest georganiseerd door ons Nieuw-Dijkse Jeugdwerk. Ook op maandag 8 augustus zorgt zij er weer voor dat de Diekse kinderen en eventueel ook hun vriendjes van buiten ons dorp gedurende de schutters-maandag op een leuke manier bezig zijn met hun kinder-schuttersfeest. Er waren jaren dat er meer dan 100 kinderen aanwezig waren; nu hopen zij toch op minimaal op 90 kinderen.


Drijvende krachten hier achter zijn Bets Krosse en Wilma Aalberts.  Ze doen dit al voor het 26e jaar vanuit het Jeugdwerk, op verzoek van de Schutterij. “Elk jaar belt Jan Gieling weer met de formele vraag, of het Jeugdwerk voor de Schutterij  hun kinder-schuttersfeest wil organiseren”, zegt Bets  lachend.


Als de ouders zich bezig houden met schieten, ringsteken en feest vieren, zorgen Wilma en Bets, uiteraard met nog een groep jeugdige vrijwilligers, dat de kinderen vermaakt worden met allerlei spellen.  Elk jaar bedenken zij een nieuw spel wat natuurlijk te maken heeft met het Schuttersfeest; zo is het nieuwe spel dit jaar “Schuttertje Prik”! In totaal zijn er zo’n 15 spellen waar de kinderen aan mee doen. Elk kind krijgt een kaart waarop zijn of haar score wordt bij gehouden. De kinderen worden in 4 groepen in gedeeld; meisjes onderbouw, jongens onderbouw, meisjes bovenbouw en jongens bovenbouw. En aan het einde van de spelletjes gaan van elke groep 5 kinderen met hoogste score ringsteken om de titel koning of koningin van hun groep. Dit doen ze op een skelter in de gymzaal. “Je moet die fanatieke gespannen gezichtjes eens zien”, vertelt Bets. “En als ze net niet winnen, dan is het soms huilen”, aldus Wilma.

Als de 4 winnaars bekend zijn worden zij door middels een geïmproviseerde optocht vanaf de Meikever richting Schutterstent op schouders mee genomen om aldaar gehuldigd te worden, net zoals de echte koningen.

Gedurende de spellen worden de kinderen voorzien van frites, knakworst en limonade; voor de inlopende ouders en andere belangstellenden staat koffie klaar met een vers gebakken “Bets”wafel. Zo wil het Jeugdwerk ook graag laten zien waar zij voor staat.

Maandag 8 augustus 2016 om elf uur begint het en het eindigt tussen twee en half drie als de 4 koningen / koninginnen bekend zijn. Entree is slechts €2 om de kosten van de gebouwhuur te dekken; al het andere wordt betaald door de Schutterij.

“Hoe meer kinderen hoe liever het mij is”, stelt Bets .  “Ennuh, zet er maar bij….. de koffie staat klaar !!!”

 

PS: Dit jaar staat er bij de Meikever een echte boog !!  

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.