digiDIEK.nl

Inloggen of inschrijven

De aftrap van het nieuwe Ommetje

  • 1613 weergaven


Zaterdagmiddag rond twee uur was de aftrap van het nieuwe ommetje met wethouder Martin Som en de eigenaar van de grond Theo van Haeren bij de paddenpoel in het Meikamerbos. In een grote partytent met een groot aantal vrijwilligers, genodigden en belangstellenden hebben we even stil gestaan bij het project Ommetje Meikamerbos.  

De afgelopen weken is er al heel hard gewerkt aan het ommetje. Het ruwe pad was voor de vakantie al klaar en nu kwam het op het afwerken aan. Egaliseren, worteldoek leggen, onderlaag erop, aantrillen, rond leggen en als laatste afwerken met "Gelders padvast". Klinkt allemaal simpel. Maar als je voor 650 meter pad ruim 100 ton onderlaag en Gelders padvast netjes op worteldoek in het bos moet neerleggen dan wordt het lastiger.

En dan blijkt weer eens dat in Nieuw-Dijk heel veel kan. We zijn weer uitstekend geholpen met machines die we konden lenen van Rob Kummeling. Een kraan, een knik-mops en binnen de kortste keren was de eerst vracht onderlaag verwerkt . Via via werd er zelfs nog even een tweede knik-mops geregeld. Vrachtwagens vol onderlaag waren in no-time in het bos uitgereden en lagen de eerste mooie paden in het bos.

Het plan om de paden aan te leggen is gemaakt door Ivo Derksen in overleg met Renate Meiland van de gemeente Montferland. De bosploeg kreeg ook subsidie van de gemeente om het plan te realiseren. We moesten nog wel even een omgevingsvergunning aanvragen. De goedkeuring kregen we zonder enig probleem, er zat alleen een nare verrassing bij. Voor het vrijwilligerswerk van de bosploeg moesten we wel even € 656,00 aan legeskosten betalen. Bezwaar maken bij de gemeente heeft helaas (nog) niet geholpen.

En weer blijkt dat in Nieuw-Dijk heel erg veel "geregeld" kan worden. Een mailtje naar Stichting Ludieks met de vraag: "Kunnen jullie ons misschien ondersteunen met het betalen van de legeskosten? ". Het antwoord kwam tijdens de aftrap:   Stichting Ludieks bood de bosploeg een cheque van € 656 aan om de legeskosten te betalen. Cheapau !!

Met een toast met een glas bubbels of fris hebben we de aftrap gevierd. Martin Som en Renate Meiland hebben de aftrap afgesloten door met de knik-mops elk een bak Gelders padvast op het pad te storten en uit te harken.  

Als afsluiting van het officiële gedeelte hebben we met elkaar het nieuwe ommetje gelopen. 

Voor de vrijwilligers en genodigden was er daarna een barbecue, het bleef nog lang gezellig. Niemand had haast, er was ruim voldoende te eten en te drinken en ook het weer werkte prima mee, weinig wind en een zonnetje erbij.  

.  

De komende weken gaan we de beide bruggen bouwen voor het ommetje en in het bos plaatsen. Daarna gaan we de resterende paden verharden en het project afronden.   


Namens de bosploeg, Gerard Minke         

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.