Hoe werkt het?


Hoe werkt de site?

Digidiek is ingedeeld in vier grote 'knoppen': Home, Over DigiDiek, Over Nieuw-Dijk en Vragen en contact. Onder elke knop vind je verdere informatie met betrekking tot het onderwerp. 

Profiel aanmaken

Om informatie op DigiDiek te kunnen zetten, moet je je eerst inschrijven. Onder de blauwe knop 'Schrijf je in' kun je je inschrijven door een persoonlijk profiel aan te maken. Je adresgegevens worden niet zichtbaar op de site. Naast je eigen naam, adres en e-mailadres kies je een eigen wachtwoord. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je voortaan rechtsboven inloggen. Vul bij het inschrijven altijd je eigen naam in. Leuk als je een foto en iets over jezelf toevoegt aan je profiel, want zo leren we elkaar sneller en makkelijker kennen. Je profielfoto uploaden? Dat kan in de tweede fase van het aanmelden in het veld 'Profielfoto', onder het veld waarin je achternaam staat. Als je actief bent op LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+ kun je je account(s) toevoegen in je profiel. Je hebt daarmee de mogelijkheid om berichten op DigiDiek te mailen of te posten op social media.

Buurtmail

Als je snel wilt kunnen zien wat de nieuwste berichten op DigiDiek zijn, kun je je aanmelden voor de Buurtmail. Dat is een nieuwsbrief naar je e-mailadres die elke week of elke dag laat weten wat er op DigiDiek geplaatst is. Ga om je aan te melden naar ‘beheer berichten’ of het tandwiel (allebei rechtsboven in de oranje balk) en kies ‘buurtmail’. Je kunt daar, als je ingelogd bent, zelf aangeven waar je in geïnteresseerd bent en hoe vaak je op de hoogte wilt worden gehouden: dagelijks, wekelijks of helemaal niet. Natuurlijk kun je je hier ook afmelden voor de Buurtmail.

Buurtradar

Een van de eerste dingen die je ziet op de Home pagina is de Buurtradar, de plattegrond van ons dorp. Als je ingelogd bent, zie je de buurt rondom je huis. De Buurtradar is een handig middel om overzicht te houden over wat er bij jou in de buurt gebeurt: met icoontjes staat aangegeven wat er de laatste tijd op DigiDiek geplaatst is, volgens de voorkeuren die je voor de Buurtmail hebt ingevoerd. 

Delen&Helpen en Vragen uit de buurt

Aan de linkerkant van de homepagina zie je de volgende rubrieken:
Elkaar makkelijker kunnen helpen en samen spullen delen: daarvoor zijn de rubrieken Durf jij ook te vragen? Delen&Helpen en Vragen uit de buurt bedoeld. Hier kun je zelf iets vragen van je buurtbewoners, of kun je als bewoner je eigen buurt iets bieden. Wil je er gebruik van maken, dan moet je je wel inschrijven en inloggen.

Ideeën

Heb je een idee om het dorp nog leuker, aantrekkelijker of veiliger te maken? Deel je idee met je buurtgenoten en bekijk of je via DigiDiek medestanders vindt om je idee te realiseren!

Prikbordadvertenties

Iets verkopen kun je in de rubriek Prikbordadvertenties. Dit kunnen zowel spullen als diensten zijn. Om zoveel mogelijk bewoners de gelegenheid te geven hiervan gebruik te maken, heb je maar een beperkt aantal tekens.

Buurtagenda

De Buurtagenda laat je zien wat er de komende twee weken te doen is in het dorp. Ook kun je hier zelf je eigen evenement invullen.

Buurtverhalen

Hier vind je de mooiste verhalen over je eigen dorp. Zelf verhalen toevoegen kan natuurlijk ook.        

Reacties uit de buurt 

Als je op een geplaatst bericht reageert is je reactie in deze rubriek zichtbaar.

Buurtfilmpjes

Heb je een filmpje over Nieuw-Dijk? Via YouTube of DailyMotion kun je dat delen met je dorpsgenoten. Klik op 'voeg toe' bij 'buurtfilmpjes' en het wijst zich vanzelf. Bij de knop 'Toon alle' zie je dat er al meerdere filmpjes staan, gesorteerd per jaar. Binnenkort kunnen ook Vimeo filmpjes geplaatst worden.

Zoeken

Rechtsboven zie je het zoekvenster met de tekst ‘typ hier je zoekwoord’. De zoekfunctie kan je snel overzicht geven over allerlei onderwerpen, of het nu gaat om alle bewoners in een bepaalde straat (om snel een groep samen te stellen), vertrektijden van de buurtbus of een bepaalde advertentie.

Overig nieuws

Heb je een nieuwtje waarvan je verwacht dat het interessant kan zijn voor je buurtgenoten, dan kun je dat plaatsen in de rubriek 'Overig nieuws'. Ook persberichten kun je hier zelf plaatsen. In het midden van het scherm zie je de meest actuele nieuwsberichten. Die worden door de buurtverbinders geselecteerd uit het aanbod van 'overig nieuws'. Deze berichten kunnen ook onder de aandacht gebracht worden van onze volgers op Twitter.

Buurtfoto's

Ook foto's kun je met je buurt delen. Daarvoor klik je op 'beheer berichten', rechtsboven in de oranje balk, en kies je 'foto's'. 

Groepen en organisaties

Als organisatie kun je je laten zien in de rubriek Groepen&organisaties. Zo zien anderen snel wat je doet. Groepen en organisaties zijn op DigiDiek hetzelfde. Om een groep aan te maken, moet je eerst als persoon zijn ingeschreven. Een nieuwe groep maak je aan via het tandwiel in de oranje balk boven in het scherm, via de keuzeopties 'organisaties' of 'groepen'. Met de gegevens die je daar invult, wordt automatisch een eigen groepspagina aangemaakt, eigenlijk een 'site binnen de site'. Wie de groepssite aanmaakt, is automatisch de beheerder. Als beheerder kun je het groepsprofiel aanpassen via ‘wijzig groep’ op je groepspagina. Alleen jij, als beheerder, kunt mensen lid maken. Dat kun je doen via ‘deelnemers’, bovenaan bij het groepsprofiel . Het kan ook via de e-mail die je als beheerder ontvangt van iemand die graag wil meedoen.

Wie hebben zich allemaal aangesloten bij de groep? Onder het kopje ‘betrokkenen’ op je groepspagina kun je zien wie er al lid is van de groep. Vakantie? Als beheerder kun je je beheerrechten eenvoudig overdragen naar een ander lid van de groep of van de organisatie. Dat kun je zo vaak doen als je maar wilt. Zo kun je regelen dat er altijd een beheerder beschikbaar is.

Een groep is bijvoorbeeld een club bewoners uit een straat of buurt die activiteiten onderling met elkaar organiseren, maar ook een groep mantelzorgers rondom een zieke buurtbewoner. Uiteraard is er een keuze voor een besloten of een open groep. Kies je ervoor om niet zichtbaar te zijn op de site, dan betekent dit dat je groepsprofiel diensten, etc. niet publiekelijk getoond worden. Ook via het zoekvenster kunnen anderen de groepsgegevens niet zien. Bij een niet-zichtbare organisatie of groep zijn de organisatiegegevens en berichten alleen te bekijken door de betrokkenen, leden van die groep of organisatie. Een nieuw aangemaakte organisatie verschijnt in de lijst van groepen en organisaties op de home-pagina. Van daaruit kunnen bewoners de groepspagina bereiken. 

Acties en aanbiedingen

Onder het kopje ‘Acties & aanbiedingen’ kun je een tijdelijk aanbod kenbaar maken in de buurt. Acties en aanbiedingen kun je alleen plaatsen als een buurtverbinder de groep daarvoor heeft geautoriseerd. In het groepsprofiel kun je diensten toevoegen via ‘diensten’, bovenaan bij het algemene groepsprofiel. Zo laat je aan de gebruikers van de buurtsite weten wat de groep doet, wat je aan welke (doel)groep aanbiedt en waar je het aanbiedt.

Bewoners

Hier kun je zien wie zich onlangs hebben ingeschreven. Klik op het woord 'bewoners' en je kunt bewoners op alfabet zoeken. Klik je op 'leer je buurt kennen', dan kom je willekeurige personen en organisaties tegen met hun eigen profiel.

Ondersteuning nodig?

Wijkprofessionals en Wijkorganisaties zijn hier apart te vinden. Klik op 'toon alle' voor een overzicht.

Verder

Daar waar je de pictogrammen voor social media ziet staan kun je rechtstreeks dat bericht van DigiDiek delen via mail of via de andere opties.