Helaas moeten we constateren dat onze prachtige woonomgeving momenteel ook in trek is bij ongenode gasten: INBREKERS. In onze omgeving zijn de laatste maand weer diverse woning inbraken geweest.
Het vervelende is dat deze gasten tegenwoordig echt overal vandaan komen, dat bemoeilijkt de opsporing.
VOORKOMEN IS DUS BETER DAN INBREKERS PAKKEN.
Hoe te voorkomen:
Inbrekers willen snel, geluidloos en ongezien werken.
- -Voorkom dat ze snel binnen kunnen komen, zorg voor stevig hang- en sluitwerk, dus dievenklauwen bij de scharnieren, opzetsloten bij de ramen – dus niet alleen een gammel uitzetijzer- .
- -Buitenlampen met bewegingsmelder naast en achter de woning;
- -Kijk kritisch naar je eigen woning vanaf de straat. Wanneer zie je met een oogopslag dat er vermoedelijk niemand in je woning aanwezig is. Laat hier en daar een lamp branden en zorg dat men niet “dwars” door de woning heen kan kijken. Laat het lijken of er iemand thuis is, niet te steriel opgeruimd. Bijv krant open op tafel en daarbij niet aangeschoven stoel, tv aan, etc.
- -Kan men bij uw woning makkelijk naar de bovenverdieping – plat dak- kijk dan ook daar naar het hang-sluitwerk.
- -Maak het ze niet makkelijk om te klimmen – geen ladders achter de woning of andere makkelijke opstappers.
Is er nog geen buurt Whatsapp: wie gaat dat oppakken, zodat je elkaar – en de politie- kunt waarschuwen als er een verdachte situatie in uw buurt is. Om dit op te zetten kunt u contact leggen met uw wijkagent, die u hierover informatie kan verstrekken.
Mocht er ondanks alles toch bij u worden ingebroken, bedenk dat de gemiddelde inbreker uw geld of sieraden zoekt, en die liggen meestal op de voor de hand liggende plaatsen, nachtkastjes, kledingkasten, kaptafels, keukenlades en wandkasten in de woonkamer. Heeft u sieraden waar u emotionele waarde aan hecht, berg deze dan op een andere plaats op.
Ik wens u allen een heel gelukkig en inbraakvrij nieuwjaar toe.
Marcel van Bindsbergen, wijkagent