Het is eerste Kerstdag 1911…. In de zopas in gebruik genomen kerk van de parochie de heilige Antonius van Padua bewonderen inwoners van Nieuw-Dijk de kerststal in de kerk…. Een mooie stal met een rieten dak met mooie bijna mans-grote beelden… Deze kerststal is opgebouwd door Dorus Boerstal; waarschijnlijk met medewerking van Dorus Welling.
Ruim 100 jaar later… Het is bijna kerstmis 2016. In de kerk zijn 3 mensen bezig met de opbouw van de Kerststal; het zijn nazaten van Dorus Boerstal: William en Eric Boerstal en Williams dochter Elise die een handje helpt. Meer dan 100 jaar verzorgt de familie Boerstal de opbouw van de kerststal!!! Na Dorus, de overgrootvader van Eric en William, heeft Willem Boerstal het verzorgen van de kerststal op zich genomen. En na hem Theo Boerstal, de vader van William en Eric. Zij doen dit nu al voor het 16e jaar samen….
En zullen de dochters van William het ooit van hen overnemen? De tijd zal het ons leren…
William, Elise en Eric controleren de beelden
Maar niet alleen de kerststal opbouwen behoort tot hun taak. Vier weken vóór kerst moet de adventskrans opgehangen worden. De adventskrans is een ijzeren hoepel die bekleed met groen en voorzien van 4 kaarsen hoog in de gewelven van de kerk opgehangen wordt.
Daarna wordt meestal tussen de 4e adventsweek en kerst de stal opgebouwd en de beelden geplaatst. Uiteraard worden eerst alle materialen langs een smalle trap naar beneden gedragen. Het zwaarst en meest onhandig is het oude rieten dak van de stal, wat net zoals het meeste dateert uit de eerste jaren van onze kerk. “Dorus Boerstal, mijn overgrootvader, en zijn buurman Dorus Welling hebben kennelijk het rieten dak gemaakt”, aldus William.
De huidige beeldengroep is in de vroege jaren zeventig aangekocht door pastoor Borghuis. Helaas hebben de meeste schaapjes wat “averij” opgelopen. “Later zijn de 3 koningen erbij gemaakt en aangekleed door Dinie van Sjaak (Kluitman) met oude kazuifels van pastor Smits” zo vertelde Joep Kluitman. Ook aardig om te weten is dat na een verbouwing aan de pastorie zomaar een knielende herder achter een wandje vandaan kwam….
Ten tijde van pastoor Borghuis wilde men eens een andere opstelling van de kerstgroep; met een rotspartij en een waterval. Dat beviel niet helemaal en het volgende jaar was de groep weer in zijn oorspronkelijke opstelling te zien. Ook verhuisde de kerststal in de loop van de jaren van het rechter zijaltaar naar de linkerzijbeuk van de kerk.
Wil je de kerststal gaan bezichtigen, dan kan dat op 1e en 2e Kerstdag van 12 tot 15 uur