digiDIEK.nl

Inloggen of inschrijven

Diekse Aovend over historie van het kerkdorpNIEUW-DIJK – De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) houdt vrijdag 16 november een Diekse Aovend bij Steak’m in Nieuw-Dijk. Vanaf 19.30 uur vertelt OVD-voorzitter Theo te Wil aan de hand van foto’s over de historie van het kerkdorp.

Daarbij dient de bewonersgeschiedenis van Nieuw-Dijk als basis voor de presentatie. “Hiervoor gebruik ik ook een deel van de presentatie, zoals we die in 2011 hebben gegeven tijdens het 100-jarig bestaan van het dorp”, zegt Te Wil. “Zo ga ik de straten van het dorp door en zeg ik iets over de families die daar hebben gewoond. Maar het gaat ook over de Diemse hei, waar ik wat mooie anekdotes over vertel.”

Kerk
Te Wil heeft in zijn presentatie echter ook oog voor de actualiteiten in het dorp. De Antonius van Padua kerk, die nu te koop staat en door de parochie aan het dorp is aangeboden, wordt bijvoorbeeld uitgebreid belicht. “Er wordt nu heel veel gesproken over de toekomst van de kerk, maar daarbij mogen we de geschiedenis niet vergeten”, vindt Te Wil. “De kerk, en daarmee het kerkdorp, bestaat al ruim honderd jaar. Er is destijds hard gewerkt aan de opbouw van de kerk en het dorp. Dat laat ik met foto’s zien. Wat ik daarbij aan Nieuw-Dijk wil meegeven, is dat je dat niet zomaar moet afbreken.”

Andere onderwerpen die waarschijnlijk in de presentatie voorbij komen, zijn de school en voetbalvereniging Sprinkhanen. De school is inmiddels verdwenen uit het dorp, terwijl Sprinkhanen nadrukkelijk nadenkt over de toekomst van de vereniging. Te Wil laat tijdens de Diekse Aovend in ongeveer twee uur zien hoe het ooit allemaal is begonnen. De toegang tot de presentatie is gratis.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.