Er zijn een hoop onderhoudsploegen in Nieuw-Dijk. Groepen mannen en vrouwen die vaak al jarenlang belangeloos onze gemeenschappelijke voorzieningen in het dorp onderhouden of aanpassen als dat nodig is. Het is allemaal vrijwilligerswerk maar het is niet vrijblijvend. Met elkaar iets "regelen" voor het dorp en samen verzetten we bergen werk.
De Meikever aanpassen, verbouwen en schoonhouden; onderhoud aan de kerk en pastorie, het kerkhof en de pastorietuin bijhouden; het Meikamerbos bijhouden en verbeteren: Allemaal grote klussen die we samen oppakken en uitvoeren. Gezellig in en met een groep aan het werk en soms alleen op zijn of haar eigen tijd. Maar als vrijwilligers komen we de andere groepen te weinig tegen.
Kookgroep "de Keerls" heeft bij het bestuur van VLN en de stichting Dorpsvoorzieningen voorgesteld een gezamenlijke maaltijd te organiseren voor alle onderhoudsgroepen. Dat was geen enkel probleem: Ga het maar regelen en geef ons de rekening was de boodschap.
Op zaterdag 14 december was het zover. Lange tafels in de Meikever, alle potten en pannen in gebruik, borden en bestek geregeld en ook de drankjes en koffie/thee stonden om 16.00 uur klaar. Alle vrijwilligers van de onderhoudsgroepen waren uitgenodigd voor een stamppotten-buffet met een borreltje/biertje in de Meikever.
Vooraf hadden we wel even gevraagd hoeveel mensen er zouden komen: reken maar op minstens 50 was het antwoord. We zijn niet teleurgesteld, 56 mensen hebben genoten van een gezellige borrel en een degelijke maaltijd.
De Leidse hutspot, de Tsjechische zuurkool, de preistamppot, de rode-koolstoof en de boerenkoolstamppot met de gebakken speklapjes, de gebakken verse worst, de ribkes, augurken, uitjes, pompoen in het zuur: er is van gegeten zoals er gewerkt wordt, klussen moet je afmaken en eten moet je opmaken.
Er is een klein beetje overgebleven: voldoende voor de maaltijd van de Keerls bij de evaluatie van deze dag.
En we hebben de maaltijd in Diekse stijl afgesloten: een spontaan gevormde afwasgroep heeft geholpen met alles weer afwassen en het opruimen. Om 20.30 uur was alles weer opgeruimd en mocht het licht uit en de deur van de Meikever weer op slot .
Kookgroep "de Keerls , (Eric, Gerard, Gert, Tijn, Willem en Willie)
Voor de liefhebbers : onze recepten
Leidse Hutspot (hoeveelheden voor 12 personen)
- Ingrediënten
- 1500 gram witte bonen
- 1250 gram mager rookspek
- 2 kilo winterwortels
- 1500 gram pastinaken
- 1500 gram rode uien
- Bereiding
- was de witte bonen en laat ze een nacht weken in een pan met ruim water
- snij het rookspek in kleine dobbelstenen en voeg ze toe in de pan met de geweekte bonen
- breng de witte bonen met het spek aan de kook en laat het ca 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Maak de pastinaken, winterwortels en de uien schoon en snij ze in kleine stukken
- voeg de stukjes pastinaak, wortel en ui met wat zout en peper toe aan de bonen met spek.
- Breng het geheel weer aan de kook en laat het nog eens 45 minuten zachtjes doorkoken tot alles gaar is.
- Afgieten en goed door elkaar scheppen en verder op smaak brengen met peper en zout
Tsjechische zuurkool (hoeveelheden voor 8 personen)
- Ingrediënten
- 1000 gram zuurkool
- 1 grote speklap in blokjes gesneden
- 500 gram mager rookspek in blokjes/reepjes
- 350 gram salami in blokjes
- 2 eetlepel komijn
- 4 grote uien
- 2 rode paprikas
- 2 glas witte wijn
- 1500 gram zoete aardappelen
- Bereiding
- kook de blokjes speklap in ruim water gaar
- schil de aardappelen en kook ze bijna gaar in met de speklap
- kook de zuurkool met de komijn 15 minuten in water
- pel en snipper de uien en maak de paprika schoon en snij deze in kleine reepjes
- fruit de ui en de paprikareepjes in olie en voeg de blokjes spek en salami toe en bak dit nog ca 10 minuten
- laat de zuurkool uitlekken en voeg dit toe aan het ui-paprikamengsel met spek en salami.
- Voeg de witte wijn toe en warm het geheel goed door
- Snij de bijna gare aardappelen in schijfjes en schep deze door de zuurkool
- laat het gerecht stoven tot ook de aardappelschijfjes goed gaar zijn
Preistamppot (hoeveelheden voor 12 personen)
- Ingrediënten
- 3 kilo kruimige aardappelen
- 2 speklappen
- 300 cc warme melk
- 300 gr boter
- 2250 gram prei in fijne ringen gesneden
- 3 eetlepel Provencaalse kruiden
- 6 witte boterhammen
- 600 gram oude kaas in kleine blokjes
- bosje peterselie fijngehakt
- nootmuskaat
- 6 teentjes knoflook
- Bereiding
- kook de aardappelen met twee kleingesneden speklappen in ruim water, afgieten als ze gaar zijn en pureren met warme melk
- fruit de prei met de Provencaalse kruiden ca 5 minuten in wat boter, de prei moet frisgroen blijven
- rooster de boterhammen
- schep de prei en de blokjes kaas door de warme puree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- verkruimel de geroosterde boterhammen, pers de knoflook en meng dat met de gehakte peterselie door het brood
- strooi het kruim over de puree met prei
Rodekoolstoof (hoeveelheden voor 8 personen)
- Ingrediënten
- 1500 gram rode kool
- 600 gram mager rookspek in blokjes/reepjes
- 1000 gram kruimige aardappelen
- 2 eetlepel olijfolie
- 2 borrelglas kirsch o.i.d. (min 35 % alcohol)
- 6 rode boskoop appels
- 2 bouillonblokje voor 300 cc warme bouillon
- peper zout nootmuskaat
- Bereiding
- rode kool in dunne reepjes snijden
- spek in kleine blokjes snijden en bakken in de olie
- voeg de gesneden rode kool toe aan de spekblokjes en fruit dit 10 minuten mee
- voeg de bouillon toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken
- schil de appels en snij ze in schijfjes
- schil de aardappelen en snij ze in blokjes
- doe de aardappelblokjes en de appelschijfjes met het glas kirsch bij de rode kool en laat het gerecht zachtjes koken tot de aardappelblokjes gaar zijn
Boerenkoolstamppot (hoeveelheden voor 10 personen)
- Ingrediënten
- 1200 gram gesneden boerenkool
- 100 gram reuzel
- 2000 gram kruimige aardappelen
- 2 speklappen in blokjes gesneden
- 2 uien, grof gesnipperd
- 150 gram blokjes mager rookspek
- 250 gram vet spek in kleine blokjes
- peper zout nootmuskaat
- Bereiding
- kook de blokjes speklap in ruim water bijna gaar
- kook de aardappelen met de speklappen en de boerenkool er bovenop in een groet pan. (aan de kook brengen, ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- spekjes en rookspek in een pan met een dikke bodem uitbakken met 50 gram van de reuzel. als de spekjes uitgebakken zijn de grof gesnipperde uien erbij doen en ze laten karameliseren.
- aardappels en boerenkool afgieten, (bewaar een deel van het kookvocht) en grof stampen, geen puree maken!
- Schep de spekjes en de uien in de pan en spatel ze door de boerenkool met de rest van de reuzel tot een smeuïg geheel. (evt een deel van het kookvocht toevoegen)
- breng op smaak met peper en zout