digiDIEK.nl

Inloggen of inschrijven

Historische schetsen van Nieuw-Dijk

  • 375 weergaven

  • Geschiedenis

Historische schetsen van Nieuw-Dijk

Mij werd gevraagd om zo nu en dan iets te vertellen over de geschiedenis van Nieuw-Dijk. Omdat we nu bezig zijn met een nieuw dorpscentrum wil ik u jullie iets vertellen over de verschillende verenigingsgebouwen in Nieuw-Dijk.

Eerst werd het schuttersgebouw gebouwd, daarna kwam er een parochiehuis en tenslotte de nissenhut voor het jeugdwerk als voorloper van de Meikever.

Het schuttersgebouw.

Op 26 juni 1921 is de schutterij St. Antonius opgericht. Deze vereniging draaide zo goed dat al in 1922 werd besloten dat er een eigen schuttersgebouw moest komen. De toenmalige pastoor en voorzitter van Kempen zetten er de schouders onder en in 1922 kon men met de voorbereiding beginnen.

De grond werd gekocht van Boerstal en op 15 april 1923 werd het schuttersgebouw ingewijd door pastoor Bijlard. Maar helaas, twee jaar later trof de stormramp van 10 augustus 1925 die vooral in Borculo zo had huisgehouden ook Oud- en Nieuw-Dijk. Het nieuwe trotse  schuttersgebouw werd met de grond gelijk gemaakt. En nog erger het gebouw was ook nog niet verzekerd.

 Zie foto 1: Het verwoeste schuttersgebouw na de stormramp

Maar Nieuw-Dijk ging niet bij de pakken neerzitten en dankzij meester de Ponti en de toenmalige burgemeester van Didam, Jonkheer van de Poll kreeg men van het provinciaal steun comité een schadevergoeding van vijfduizend gulden.  Bovendien verstrekte het steunfonds een renteloze hypotheek. Deze lening is afgelost door het Belgische Rode Kruis en als dank hiervoor heeft men een gedenksteen geplaatst in de voorgevel van het schuttersgebouw.

Zie hieronder Foto 2: Advertentie van het kermisbal

Dus kon met de herbouw van het schuttersgebouw, in de volksmond de schutterstent,  worden begonnen en de Nieuw-Dijkse schutters konden trots hun feest vieren in het eigen nieuwe schutterstent. In 1936 toen de parochiekerk werd uitgebreid werd het gebouw zelfs nog een tijdje gebruikt als kerk.

 Zie hieronder foto 3: Het schuttersgebouw tijdens de Nieuw-Dijkse wielerronde.

In de oorlog in 1944 werd het schuttersgebouw echter gevorderd door de Duitse Wehrmacht. Zij gebruikten het gebouw als reparatiewerkplaats. Het gebouw liep veel schade op en het meubilair is door de vijand opgestookt. De schade kreeg men uiteindelijk vergoed nadat de burgemeester zich er nog eens extra voor had ingezet. Immers het schuttersgebouw was niet alleen in gebruik door de schutterij maar ook voor allerlei andere doeleinden. Zo werden er naast de schuttersfeesten,  kermis, mei markt, muziekavonden, toneelavonden en parochievergaderingen gehouden. Ook werd het gebruikt als gymlokaal voor de lagere schooljeugd en als stemlokaal. Alles wat maar enigszins van omvang was werd gehouden in het schuttersgebouw. Het was een verenigingsgebouw in de ruimste betekenis van het woord.

Zie hieronder foto 4 en 5: De brand van het schuttersgebouw in 1977 en het verwoeste gebouw de volgende dag.

Op 24 mei 1977 werd het schuttersgebouw wederom verwoest. Ditmaal door een uitslaande brand die het schuttersgebouw met de grond gelijk maakte. Het verzekeringsgeld wat men kreeg was lang niet voldoende voor herbouw. Men besloot het schuttersfeest voortaan te houden in zaal de Knots van Jan Driessen. Thans word het feest gehouden in een heuse schutterstent op het parkeerterrein bij pastorietuin waar vroeger de school stond.

De volgende keer vertel ik iets over het parochiehuis.

Bronnen:

  • Van Bosmark tot Kerkdorp, 75 jaar Nieuw-Dijk door Frans Staring
  • 1911- 2011 Nieuw-Dijk van A tot Z Schutterij St Antonius 90 jaar door Henk EggingBrowser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.