Nieuw-dijk.nl

Inloggen of inschrijven

Unieke pilot Maak Nieuw-Dijk Meester officieel van startIn de Meikever is gistermorgen het informatiepunt Maak Nieuw-Dijk Meester officieel geopend. De pilot draait echter al vanaf oktober vorig jaar en heeft in die paar maanden naast een aantal vragen inmiddels twee nieuwe activiteiten voortgebracht. Met één van die activiteiten werd dinsdagmiddag, direct na de opening, gestart. De andere activiteit was al eerder opgestart.

Dieks model
 Dat is ook de opzet van Maak Nieuw-Dijk Meester, waarbij ons dorp op het gebied van zorg en welzijn de regie in eigen hand neemt en de dorpsbewoners elkaar helpen om gelukkiger en gezonder te worden en de regie over je eigen leven weer terug te krijgen. Dat doet Nieuw-Dijk geïnspireerd door het zogenaamde Deense model, welk geïntroduceerd is in Nederland door Kirsten Tinneveld. De Denen kozen er ongeveer tien jaar geleden al voor om de zorg anders te regelen en dat blijkt daar goed te werken.

“Bij elke hulpvraag wordt daar gekeken naar de wensen en behoeften van de burger en hoe deze burger weer kan leren zichzelf te helpen”, zegt Ceciel Raben. “Dat doen we in het informatiepunt in Nieuw-Dijk ook. Hier hebben we ons eigen Diekse model gecreëerd. In samenwerking met het Sociaal Team van de gemeente Montferland en welzijnsorganisatie Welcom.”

Zij komen elke dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur, tijdens de seniorenochtend, samen in de Meikever om vragen van Nieuw-Dijkers te beantwoorden. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn op het gebied van zorg, wonen, vervoer, bewegen en eten. De ene keer wordt de vraag beantwoord door het Sociaal Team of Welcom, de andere keer door een buurtverbinder uit Nieuw-Dijk.

“Maar vaak ook door allemaal een beetje”, weet Ceciel Raben. “Soms zijn er vragen die bij meerdere inwoners leven. Door de snelle samenwerking op de Diekse werkvloer kunnen activiteiten snel worden opgezet en pakken onze inwoners zelf de regie.”

De officiële aftrap mocht Wethouder Wim Sinderdinck doen. Hij gaf net als op de beursvloer op Wallstreet het startsein met een klankbuis. Ceciel Raben: "Wij maken er Smallstreet van."

Wandelclub

In november 2018 is er ook een wandelclub gestart na een vraag van een Seniorensoos bezoeker. Inmiddels draait dat groepje al een paar weken. De wandelclub is door Welcom en een buurtverbinder opgezet en wordt nu door twee vrijwilligers voortgezet. Samen Eten is het tweede initiatief dat vanuit Maak Nieuw-Dijk Meester is ontstaan.

Samen eten

De activiteit waarmee gisteren gestart is een samenwerking van de Seniorensoos, de activiteitencommissie en Welcom. Voor het eerst konden de senioren Samen Eten in de Meikever. Ruim dertig senioren schoven aan voor een proeverij en genoten gezamenlijk van een warme maaltijd.

Dat kwam zo: “In het informatiepunt kwam een vraag binnen bij de buurtverbinder of er een mogelijkheid was om samen te eten”, vertelt Ceciel Raben, één van de initiatiefnemers van Maak Nieuw-Dijk Meester, in haar openingswoord. “Het idee is samen met de seniorengroep, activiteitencommissie en Welcom opgepakt en in de steigers gezet. Dit is een mooi voorbeeld van hoe vragen van inwoners kunnen leiden tot een nieuw initiatief.”

“Elke dinsdag rond 12.15 uur kan iedereen uit het dorp hier aanschuiven”, vertelt José Peters namens de Seniorensoos. “Deelnemers moeten zich vooraf wel bij mij aanmelden.” Gisteren namen liefst 31 dorpsbewoners deel aan de maaltijd. Zij konden kiezen uit drie gerechten: hutspot met hachee, rode kool met gekookte aardappels en hachee en boerenkool met worst. Peters: “De volgende keer willen we ook soep en een nagerecht serveren.”

Wie mee wil eten, kan voor meer informatie op maandag tussen 10 en 15 uur contact opnemen met José Peters via 06-45942673 of op dinsdag van 10 tot 12 uur binnenlopen bij de Seniorensoos in de Meikever; kosten €5,50.

Wie een vraag heeft voor de medewerkers van het Informatiepunt Maak Nieuw-Dijk Meester kan eveneens vrijblijvend binnenlopen op dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur of mailen naar

Voor een reportage van Omroep Gelderland volg de link

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.