digiDIEK.nl

Inloggen of inschrijven

Carnavalsoptocht Didam lijkt elk jaar mooier en langer te wordenDIDAM - Het was zondag niet alleen het eerbetoon aan Boy Rasing, dat indruk maakte tijdens de optocht van Didam. Ook de prachtige praalwagens en kleurrijk uitgedoste groepen kregen de handen van de toeschouwers op elkaar. Elk jaar lijkt de grootste carnavalsoptocht van de Liemers weer mooier en langer te worden. Zondag trok er een lint van 162 groepen door het dorp.Zoals gebruikelijk ging carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers voorop. De wagenbouwers van de Loilse verenigingen lieten hierbij maar weer eens zien hoeveel talent er in het dorp aanwezig is.

Kozen de winnaars van vorig jaar, De Vruutdruuvels, in 2015 met '40 jaar Normaal' nog voor een regionaal onderwerp, dit keer stelden de bouwers de leefbaarheid in hun eigen dorp aan de orde. Dus stonden er enkele prominente Loilenaren op de wagen en zoals het Loilse volkslied 'Hier wil ik blieve' vertelt een 'möl, kerk en school'. Ook Café Zaal Hendriks, dat binnenkort de deuren sluit, ontbrak niet.

Niet alleen CG De Vruutdruuvels pakte echter uit, ook De Boezemvrienden, De Snotapen, De Torito's en De Dröllekes lieten zich van hun beste kant zien. En dan vergeten we er zeker nog een paar. De Dröllekes presenteerden de 'Dröllekes loterij', waarbij de kop van Gaston Starreveld de wagen sierde. De ambassadeur van de Postcode Loterij kwam vrijdagavond zelfs naar Didam om het resultaat van maanden lassen en plakken te bekijken.

Bij de Loilse loopgroepen zorgden vooral de Olleke Böllekes voor de nodige hilariteit met een opgerold zebrapad dat tijdens de optocht regelmatig voor het publiek werd uitgerold. Van de drie geboren en getogen Loilse jongens, die samen de groep vormen, woont er nog één in Loil, één in Nieuw-Dijk en verhuist de laatste binnenkort naar Wehl. Dus was het thema: 'Bi-j ons mag ie aoverlopen'.

Nieuw-Dijk
Na Loil opende De 11jes in Nieuw-Dijk de optocht met de wagen van de Kachelhöltjes. Daarmee eerde ze het zaterdag overleden Raad van Elf-lid en één van de boegbeelden van de vriendengroep, Boy Rasing. Vervolgens lieten ook de Diekse bouwers zien dat de komst van de nieuwe bouwlocatie een enorme kwaliteitsimpuls voor de optocht betekent.Daarbij viel vooral de carnavalswagen van De Dröpkes op. Deze telde maar liefst tien koppen en zeker zoveel draaiende onderdelen. De bouwers toonden daarmee letterlijk aan 'van alle markten thuis te zijn'. Verder viel onder andere de volwassen loopgroep De Toete op. 'Met een maotje méér zorgden zij veur de sféér'. De dames met een 'dikke maot' zochten daarbij nadrukkelijk de interactie met het publiek.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.